Přibalový leták


Lék na pálení žáhy

17. 10. 2014
Pálení žáhy je zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu, kdy silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu pálení žáhy. Projevuje se jako palčivý nebo až pálivý pocit za hrudní kostí, který začíná v oblasti žaludku a stoupá vzhůru až do krku.

S tímto nepříjemným problémem se setkává až 40 % dospělých a polovina těhotných žen. U těhotných žen je tato komplikace považována za normální a měla by samovolně odejít s porodem.

Příčiny pálení žáhy mohou být různé. Jednou z nich je tzv. hiátová kýla což je porucha, při které část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen na bránici do mezihrudí. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření.
Dalšími důvody pálení žáhy, které je třeba zdůraznit jsou strava a životní styl. Ať už jde o nepravidelné stravování, příliš velké porce jídla, tučná jídla ve večerních hodinách, kdy už se metabolismus zpomaluje, ale také potraviny o kterých je obecně známo, že vyvolávají pálení žáhy. Např. majonéza, smažená a fritovaná jídla, příliš horká nebo studená, hodně kořeněná jídla, silná káva a mnoho dalších.
Také kouření, konzumace alkoholických nápojů, nadváha, stres a vedlejší účinky některých léků mohou pálení žáhy způsobovat.

Zůstává otázka, jak tento problém řešit. Pokud se s pálením žáhy setkáváme zřídkakdy, není třeba se jím nějak blíže zabývat. Když nás ale tato komplikace potkává často, je velmi důležité nepodceňovat léčbu a vyhledat lékařskou pomoc.
Jako prevenci se doporučuje omezit nebo pokud možno úplně vyřadit z jídelníčku těžká a mastná jídla. Stravovat se zdravěji, přijímat menší porce jídla víckrát denně, pít hodně čisté vody, nekouřit a nepít alkohol.

Při pálení žáhy vám mohou pomoci i léčiva. Před použitím čtěte příbalovou informaci.

» Další související články …