Přibalový leták


Potravinové doplňky vhodné pro celiaky

22. 01. 2014
Celiakie patří mezi chronická onemocnění, která provází, osoby postižené touto chorobou, po celý život. Jedná se vlastně o autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je velmi citlivé na lepek, čili bílkoviny zvané gluten. Lepek najdeme zejména v pšeničné mouce, ječmeni či žitě.

Při této chorobě dochází ke špatnému vstřebávání a ztrátě vitamínů, kalorií, minerálů což vede k podvýživě. Tento stav nastává, jelikož klky tenkého střeva, kterými organismus vstřebává živiny a potřebné látky z potravy, jsou poničené a tělo pak trpí jejich nedostatkem. Z toho důvodu je pro celiaky žádoucí, kromě dodržování přísné diety, užívat také, podle potřeby, vhodné potravinové doplňky.

Jedná se např. o následující:
- některé aminokyseliny
- přírodní betakarotén
- komplex vitamínu
- minerální látky
- komplex vitamínu B
- vitamín E
- vápník
- hořčík
- vitamín B12
- pupalkový olej
- vitamín C
- proteolytické en­zymy

» Další související články …