Přibalový leták


Žlučníkový záchvat

05. 12. 2017
Rychlým krokem se blíží nejoblíbenější svátky v roce. Vánoce. K nim neodmyslitelně patří bramborový salát, řízečky, cukroví. A u některých také žlučníkové záchvaty.

Nejčastějšími spouštěči koliky jsou potraviny s vysokým obsahem kakaa, zelenina a ovoce se slupkou (rajčata, hrozny,…), smažená a také tučná jídla, česnek, cibule, více kořeněná jídla a alkohol, především typy jako jsou vaječný koňak apod.
Pokud pociťujete nepříjemný pocit v pravém podžebří, zpozorněte. Může se jednat o předzvěst žlučníkové koliky. Ta přichází z pravidla do hodiny po požití ne úplně vhodné potraviny, či nápoje.
Pak už máme jen dvě rady. Buď můžete počkat, až mírnější bolest odezní, nebo neprodleně vyhledejte lékaře. Bolest přetrvávající několik hodin však už může značit například zánět slinivky.
Kolika tedy s sebou může nést různé komplikace, jejichž riziko by měl vyloučit právě lékař.
Osobě s podezřením na žlučníkový záchvat můžete zkusit ulevit přiložením ručníku namočeného ve studené vodě. Rozhodně nepodávejte žádné zklidňující lektvary, nápoje, nebo jídlo.
Následně doporučujeme alespoň několik dní dodržet dietu. Vhodné potraviny jsou nízkotučné mléčné výrobky, třtinový a hroznový cukr. Libové maso, ryby, vývary, med.
Mýtem je, že žlučníkové záchvaty trápí především korpulentní ženy. Ano, ženy jsou ke vzniku žlučníkových problémů náchylnější, jelikož se nemalým dílem na této komplikaci podílí estrogen, což je ženský pohlavní hormon. Ke vzniku koliky však může dojít nejen přejídáním, ale také vlivem drastických diet. Žlučníková kolika tak může postihnout jak osoby s nadváhou, tak osoby štíhlé.
V každém případě je vhodné dodržovat zdravou životosprávu, mít dostatek pohybu a vyhýbat se stresu.
V nastávajícím vánočním období vám tedy přejeme co nejméně zdravotních komplikací. A pokud se již budete muset uchýlit k požití nějakého toto léku, Příbalový leták je tady pro vás.

» Další související články …