Přibalový leták


Letní hrozba jménem salmonelóza

13. 06. 2017
S letním počasím samozřejmě přišel čas grilování, zmrzlin v kornoutku a nejrůznějších koktejlů. To jde ruku v ruce s hrozbou nakažení salmonelou.

Infekce salmonelou se projevuje průjmem i zvracením. Nejhůře toto snášejí děti, důchodci a nemocné osoby. Tělo při tomto onemocnění totiž přichází o obrovské množství tekutin.
Kde se tedy můžeme salmonelou nakazit?
Riziková je zejména konzumace syrových, nebo nedovařených vajec v teplém počasí, nedostatečně tepelně opracovaného masa, nedostatečná hygiena, která se nejčastěji vyskytuje při kempování.
To, že je maso zvenku zcela opečené, nebo dokonce spálené, ještě nezaručuje zničení této zákeřné bakterie. Maso musí být kompletně propečené, nedoporučujeme medium a podobné polosyrové a syrové úpravy.
Jak poznat salmonelu?
Onemocnění začíná bolestí v oblasti břicha, které doprovází silné křeče. Následují vodnaté průjmy, někdy doprovázené zvracením. Infekce vyvolává také horečnaté stavy. Inkubační doba této bakterie je cca 8 hodin, v některých případech mohou příznaky propuknout až po 2 dnech.
Co dál?
Důležité je dostatečné doplňování tekutin, o které tělo přichází. Doporučujeme minerální vody a iontové nápoje. Vhodné je také desinfikovat střeva vhodnými léky, zahrnout živočišné uhlí a probiotika. Samozřejmostí je návštěva lékaře a omezení styku s ostatními členy domácnosti.

» Další související články …